Poseł Fryderyk Kapinos był gościem Sudeckiego Forum Inicjatyw w Głuszycy, gdzie podzielił się swoimi spostrzeżeniami na temat ekologii i zdrowego stylu życia. W trakcie dyskusji wyjaśnił, dlaczego żywność ekologiczna jest lepsza od konwencjonalnej, jakie niesie korzyści dla zdrowia i w jaki sposób świadome wybory konsumenckie mogą wpłynąć na przyszłość naszego środowiska. Zwrócił także uwagę na to, jak ważne jest czytanie etykiet, unikanie produktów naszpikowanych dodatkami chemicznymi oraz inwestowanie w jedzenie wyższej jakości, nawet jeśli wiąże się to z nieco wyższym kosztem.
Fryderyk Kapinos: Zdrowa żywność to inwestycja w zdrowie
Fryderyk Kapinos: Żywność ekologiczna ma przewagę nad konwencjonalną
(…). Wszyscy chcemy żyć w czystym powietrzu, pić czystą wodę, mieć ziemię wolną od herbicydów, pestycydów i nawozów. Chcemy jeść jak najbardziej dobrą, zdrową żywność.
Ale żyjemy szybko, często kupujemy produkty, nie patrząc na etykiety. Dlatego warto je czytać i zastanowić się nad wyborem produktów ekologicznych. Ja bym chciał, żeby chociaż raz w miesiącu każdy kupił produkty ekologiczne i zrobił z nich obiad.
Żywność ekologiczna ma przewagę nad konwencjonalną – nie używa się sztucznych nawozów, herbicydów, pestycydów. Owszem, ma mniejszą wydajność, ale teraz mamy bio nawozy, które dają podobne albo większe plony, a są tańsze. Trzeba tylko przekonać rolników, by je stosowali.
A jak przekonać konsumenta? Produkty ekologiczne są droższe. Ktoś w dobrej kondycji materialnej nie odczuje tego, ale rodziny wielodzietne już tak. (…)
Chrześcijaństwo i polityka. Niezbędna synergia czy niebezpieczne połączenie?
Fryderyk Kapinos: Zdrowa żywność to inwestycja w zdrowie
Fryderyk Kapinos: Zdrowa żywność to inwestycja w zdrowie
Trzeba pamiętać, że zdrowa żywność to inwestycja w zdrowie. Lepiej zainwestować w nią niż później wydawać na lekarstwa, wizyty u dietetyków czy suplementy diety. Bo jeśli z kilograma mięsa robimy 70 porcji eko kiełbasy (gdzie jest tylko mięso, sól, pieprz, czosnek), a z innego robimy 2 kg wędliny z dodatkami, to niby taniej, ale w rzeczywistości jemy wodę i fosforany.
Warto patrzeć na wartość odżywczą, bo plasterek ekologicznej kiełbasy może mieć wartość trzech plasterków zwykłej.
Podobnie z owocami i warzywami – jabłko konwencjonalne może mieć o 70% więcej pestycydów niż ekologiczne. Dla dziecka o wadze 20 kg to znacznie większe obciążenie niż dla dorosłego ważącego 90 kg.
Fryderyk Kapinos: Zdrowa żywność to inwestycja w zdrowie
Fryderyk Kapinos: Warto pomyśleć o ekologicznych produktach
Produkty ekologiczne mają też więcej polifenoli i antyoksydantów, które chronią układ krążenia i serce. Mogą zastąpić suplementy diety, bo dostarczają tych substancji w naturalny sposób. Oczywiście, lepiej zjeść jabłko konwencjonalne niż wcale, ale w przypadku małych dzieci, osób starszych czy alergików warto pomyśleć o ekologicznych produktach. Jeżeli jajko zwykłe kosztuje 1 zł, a ekologiczne 1,20 zł – czy nie warto zainwestować w zdrowie, zamiast potem wydawać dużo więcej na leczenie?
Fryderyk Kapinos (ur. 31 grudnia 1961 r. w Mielcu), polski polityk, specjalista w dziedzinie technologii żywności, marketingowiec oraz samorządowiec. Obecnie jest posłem na Sejm IX i X kadencji.
Ukończył Technikum Gastronomiczne w Tarnowie (1980), a następnie Wydział Rolniczy Akademii Rolniczej w Krakowie, gdzie w 1986 zdobył dyplom z technologii żywności. Po ukończeniu nauki odbył roczną służbę wojskową, a następnie rozpoczął pracę jako technolog w PSS „Społem” w Mielcu. W latach 1989–2004 zarządzał zakładami PZZ AGRO-PIAST w Chorzelowie. Później, w latach 2005–2007, odpowiadał za marketing w PPM „Taurus” w Pilźnie.
Fryderyk Kapinos działał także w instytucjach i organizacjach związanych z promocją polskiej żywności – był członkiem rady Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Angażował się w edukację zawodową, ucząc w Zespole Szkół Zawodowych w Mielcu. Współtworzył również Fundusz Misyjny w Wadowicach Górnych, gdzie pełnił funkcję wiceprezesa.
