Ekologia w Akcji - ważny temat

To co jemy ma wpływ na planetę!

Ekologia po katolicku: czy żywność ekologiczna ma sens? Globalne ocieplenie, nadmierna emisja gazów cieplarnianych, kryzys klimatyczny – te wszystkie hasła są nam dobrze znane, jednak prawie nigdy nie łączymy tych haseł z tym co ląduje na naszym talerzu. Coraz częściej mówi się o tym, że los przyszłych pokoleń leży na naszym talerzu!



Ks. Zbigniew Kucharski Laudato si

Ekologia po katolicku - Ekologia w Akcji

Wołowina w USA stanowi tylko 4 proc. detalicznego handlu spożywczego, jednak odpowiada aż za 36 proc. emisji gazów cieplarnianych

Warto zastanowić się chwile nad tym skąd pochodzą produkty, które trafiają na nasz stół, czy pochodzą od lokalnych dostawców? W jaki sposób zostały wyprodukowane, czy ich proces produkcyjny był neutralny dla środowiska?

Fakty mówią same za siebie, wołowina w USA stanowi tylko 4 proc. detalicznego handlu spożywczego, jednak odpowiada aż za 36 proc. emisji gazów cieplarnianych związanych z amerykańską dietą.

Na świecie jest nas, ludzi, już niemal 8 miliardów. Do końca stulecia przybędą prawdopodobnie kolejne trzy. Wykarmienie takiej liczby osób to dla planety olbrzymie wyzwanie. Produkcja żywności wiąże się z wylesianiem i przekształcaniem naturalnych ekosystemów pod plantacje i hodowle, kolejnym zagrożeniem dla bioróżnorodności są uprawy monokultur na skalę przemysłową, które przyczyniają się do obniżenia naturalnej produktywności gleby.

Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej ludzie coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne. Warto podkreślić, że żywność ekologiczna jest nie tylko zdrowsza i bezpieczniejsza, ale rolnictwo ekologiczne to także forma ochrony środowiska. O zalety żywności ekologicznej zapytaliśmy ekspertów, poprosiliśmy o wyjaśnienie, jakie korzyści niesie ze sobą ekologiczne odżywianie dla zdrowia i środowiska.

20 lat Polski w Unii Europejskiej

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Co zyskaliśmy, co straciliśmy?

Ekologia po katolicku - ekologia w Akcji

Okiem dietetyka - jak żywność ekologiczna wpływa na nasze zdrowie?

 

Sylwia Kamińska – dietetyk kliniczny: Żywność ekologiczna wytwarzana jest takimi metodami, które w jak największym stopniu pozwalają zachować jej naturalne wartości odżywcze, m.in. witaminy i minerały. Takie produkty mają szerokie działanie prozdrowotne, wspierają układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy, opóźniają proces starzenia, a także zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Dla człowieka są ważnym źródłem związków przeciwutleniających, które chronią organizm przed wpływem czynników zewnętrznych i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym. Pamiętajmy, że żywność ta jest wytwarzana bez konserwantów, sztucznych barwników i innych dodatków funkcjonalnych.

W rolnictwie uprzemysłowionym stosuje się szeroko substancje chemiczne takie jak pestycydy, sztuczne nawozy, hormony, pasze modyfikowane genetycznie czy antybiotyki. Należy pamiętać, że zdrowie oraz dobre samopoczucie w dużej mierze zależą właśnie od tego, jakiej jakości spożywamy żywność.



Ekologia po katolicku - ekologia w Akcji

Okiem eksperta - jak żywność ekologiczna wpływa na środowisko?

Ks. Zbigniew Kucharski – Przewodniczący Zespołu „Laudato si’” przy Radzie ds. Społecznych przy KEP: rolnictwo ekologiczne jest prośrodowiskową metodą produkcji żywności. Żywność ekologiczna produkowana jest w gospodarstwach, w których wykorzystywane są odnawialne zasoby przyrody, dba się o stan roślin i zwierząt oraz trwałą żyzność gleby i czystość wody.

Rezygnując ze środków chemicznych wspomagających uprawy, możemy realnie zmniejszyć zużycie energii i emisję gazów cieplarnianych, z uwagi na to, że produkcja syntetycznych środków chemicznych jest wysoce energochłonna.

Jak istotne znaczenie ma gospodarka rolna przyjazna środowisku, świadczy fakt, że Komisja Europejska w ramach Europejskiego Zielonego Ładu wyznaczyła cel, jakim ma być przeznaczenie do 2030 r. 25 proc. gruntów rolnych pod rolnictwo ekologiczne. Jej wartością dodaną jest także rozwój obszarów wiejskich i kształtowanie świadomości prośrodowiskowej.



Prześladowania religijne

Raport: Prześladowania religijne na świecie w 2023 r. Jest coraz bardziej niebezpiecznie

Ks. Zbigniew Kucharski - sekretarz zespołu Laudato Si w "Rozmowy w Akcji" - zobacz i wysłuchaj

Zapraszamy do obejrzenia pełnej rozmowy. Polub nasz kanał na Spotify

wAkcji24.pl | Ekonomia | NWW, SFI | fot. Zdjęcie dodane przez Jonathan Borba: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/zdjecie-hamburger-and-fries-2983101 | 30.06.2024

10. Międzynarodowy Festiwal Muzyczny ,,Ślimakowe rytmy”

Motto 10. Międzynarodowego Festiwalu Muzycznym Dzieci, Młodzieży i Dorosłych z Zaburzeniami Słuchu „Ślimakowe Rytmy” to „Tu muzyka i medycyna mówią jednym językiem”. Jest to autorski projekt profesora Henryka Skarżyńskiego – światowej sławy otolaryngologa i autorytetu...

Po zamachu: Donald Trump wskazał – wiceprezydentem USA może zostać katolik

Donald Trump po zamachu na swoje życie wskazał, że katolik J. D. Vance jest jego kandydatem na stanowisko wiceprezydenta USA. Jakie poglądy ma ten młody polityk?

ks. Paweł Kilimnik, Festiwal Light For Life: Każdy, kto wierzy, jest człowiekiem młodym

Koordynator Festiwalu Młodych LIGHT FOR LIFE w Wambierzycach ks. Paweł Kilimnik opowiada o jego powstaniu i najnowszej edycji 2024. Rozmowę prowadzi ks. Jakub Klimontowski, redaktor naczelny „w-Akcji” wAkcji24.pl.

Angola: Jak Kościół katolicki wpływa na funkcjonowanie państwa?

Angola jest państwem położonym w południowo-zachodniej Afryce, nad Oceanem Atlantyckim. Jego burzliwa historia sięga czasów I tysiąclecia p.n.e., kiedy to zasiedlili się tam Buszmeni. Plemiona te od VII wieku naszej ery były wypierane przez ludy Bantu na południe....

Reforma edukacji: Zamiast odrabiać prace domowe uczniowie spędzą więcej czasu w internecie?

Prace domowe znikają ze szkoły, ale czy to oznacza, że poziom nauki będzie wyższy, czy raczej odwrotnie? Na co dzieci przeznaczą czas, który normalnie poświęciłyby pracom domowym analizuje Ryszard Stochła.