Weganizm miał być odpowiedzią na kryzys klimatyczny, symbolem postępowości i zdrowszej przyszłości. Przez dekadę zdobywał popularność, wspierany przez technologie i rosnącą ofertę roślinnych zamienników. Dziś jednak jego dynamika wyraźnie wyhamowała – a zamiast globalnej rewolucji dietetycznej obserwujemy rosnące zmęczenie trendem. Dlaczego moda na weganizm nie podbiła świata?

Czy to ostatnie dożynki? Nadchodzi Mercosur

Weganizm – owoc osiągnięć technologicznych

Weganizm prawdopodobnie nigdy przedtem nie miał tyle wiatru pod skrzydłami, co w ostatniej dekadzie. Jeszcze niedawno niszowa i radykalna dieta, a nagle stała się tematem powszechnie znanym. Jak to więc w ogóle możliwe, że mogła wejść do mody? Nie chodzi tylko o kwestie polityczne czy kulturowe. Ewidentnie weganizm nie byłby trendem o takiej skali, gdyby nie nasze współczesne osiągnięcia cywilizacyjne. Gdyby nie nowe technologie, weganizm – można by żartobliwie powiedzieć – ograniczałby się do chleba, wody i sałaty.

dożynki Mercosur

Czy to ostatnie dożynki? Nadchodzi Mercosur

Koniec wege? Wzlot i upadek weganizmu – analiza Miesięcznika Katolickiego "w-Akcji"

Weganizm - łatwo jak nigdy przedtem

W ostatniej dekadzie na rynku pojawiła się masa najróżniejszych produktów wege, najczęściej zamienników imitujących zwykłe produkty. Chcemy pić mleko? Oto mleko owsiane. Chcemy zjeść mięso? Oto burger z grochu.

Nigdy wcześniej zmiana diety na weganizm nie była taka prosta, bo w jakimś sensie nie trzeba było zmieniać swoich nawyków żywieniowych. Dalej można było jeść, pić mleko czy jeść mięso jak poprzednio, trzeba było tylko kupić wegańskie odpowiedniki, zamiast poprzednich zwykłych produktów. O bardziej skomplikowane dania zadbały wegańskie restauracje czy cateringi, które na fali trendu wyrosły jak grzyby po deszczu.

Trend jednak zdaje się spowalniać i nie zapowiada się, by przejął świat w najbliższym czasie. Niezależnie od starań wielkich koncernów, lobbystów czy aktywistów, weganizm pozostanie w niszy. Dlaczego? Cytując „Financial Times”, którego artykuł jest inspiracją tego tekstu: „Weganizm nie stał się mniej dobry dla nas czy dla planety, więc co się zmieniło?”. Jeśli lewica ogłasza porażkę wegan, to coś jest na rzeczy i jest tu wiele ciekawych aspektów do analizy.

Koniec wege? Wzlot i upadek weganizmu – analiza Miesięcznika Katolickiego "w-Akcji"

Koniec wege? Dlaczego weganizm umiera na naszych oczach?

1. Zbyt radykalnie

Po pierwsze, trzeba wrócić do podstaw: weganizm jest radykalny. I nikt o trzeźwej myśli nie powinien być tym faktem w żaden sposób zbulwersowany. Weganizm to nie tylko brak mięsa czy ryb, ale kompletny brak produktów odzwierzęcych. Jajka, mleko czy zwykłe sery nie wchodzą w grę. Tak ograniczająca dieta jest równie radykalna, co chociażby jej alter ego – karniworyzm, dieta oparta wyłącznie na mięsie. Ludziom ciężko utrzymać dietę zaledwie ograniczającą cukier czy gluten, a co dopiero dietę likwidującą wszystkie produkty związane ze zwierzętami.

2. Nieudane podróbki

Tym bardziej, że to rezygnacja na rzecz niesmacznych zamienników. To również ważny element sprawy. Wege zamienniki do tej pory, pomimo zaawansowanych technologii, prawie nigdy nie smakują jak oryginały, a nawet gorzej – są często nieporównywalne smakowo.

Nawet „Financial Times” przyznaje: „Kiełbaski na bazie grochu nie były samochodami elektrycznymi: nie były choć trochę tak satysfakcjonujące, jak produkty, które miały zastąpić”.

3. Zdrowo czy nie?

Weganizm więc to duże wyzwanie, niekoniecznie smaczne, a co najważniejsze – nie zawsze zdrowe. Tu również nie należy się bulwersować. Tak, są osoby (nawet sportowcy!), którzy radzą sobie świetnie z weganizmem, wręcz podobno na tym korzystają. Takie rzadkie jednostki jednak nie potwierdzają zasady, że weganizm będzie zdrowy dla każdego. Tym bardziej, że często przemilczaną kwestią jest wymagana suplementacja.

Pomimo nowych technologii, dietę wegańską trzeba uzupełniać innymi owocami współczesnych technologii, czyli suplementami. I to w dużych ilościach. To, że zamienimy mięso na roślinny zamiennik mięsa, wcale nie znaczy, że wartości odżywcze będą takie same. Nie ma weganizmu bez suplementacji, chyba że chcemy zobaczyć, do jak ciekawych wyników z badań krwi możemy się doprowadzić. Potwierdźmy więc to jeszcze raz – ryzyko dla zdrowia jest prawdziwe przy radykalnych dietach. O tym z pewnością może nie pamiętać nastoletnia klimatyczna aktywistka…

 

Unia nie chce truć trutki na gryzonie

Unia nie chce truć – Czy trutki na gryzonie zostaną niedługo zakazane?

Koniec wege? Wzlot i upadek weganizmu – analiza Miesięcznika Katolickiego "w-Akcji"

4. Trochę warzyw i dużo ideologii

Do kwestii zdrowia i wartości odżywczych jeszcze wrócimy, ale na razie przeskakujemy do sfery światopoglądowej i politycznej. Podstawą trendu weganizmu nie są tylko technologie, ale i klimat. Weganizm wcale nie stał się popularny ze względu na potencjalne dobre skutki zdrowotne. To coś, o czym pomyślano później. Klimat, environmentalism – w każdym razie przekonanie o tym, że ludzkość jest odpowiedzialna za wszelkie zmiany klimatyczne. A jednym z głównych problemów, jakie mają szkodzić, to właśnie produkcja mięsa, czyli hodowla zwierząt. Hodowla, która ma być w sumie zawsze nieetyczna.

Więc dla wielu osób nie było nigdy pytania: „Czy weganizm będzie szkodził mojemu zdrowiu czy pomagał?”. W ogóle żadnych nie było pytań czy wyboru. Był zamiast tego przymus społeczny, czy wręcz od planety samej w sobie. Weganizm więc jako element życia osoby „woke”, manifestacja postępowości i walki o klimat, od zawsze był skazany na porażkę. Wystarczy, że nie jesteśmy w tej samej grupie poglądów, i nie chcemy być postrzegani jako jej przedstawiciele, i już nigdy nie przejdziemy na weganizm. Chyba politycy i działacze nie pomyśleli o tym…

5. Nie chcemy przetworzonego

Również nie pomyśleli o zdrowiu – do którego my właśnie wracamy. Weganizm jako trend został zaatakowany przez inne trendy. Po pierwsze, Zachód zaczął się znowu martwić o to, jak bardzo przetworzona bywa żywność. Przez różne mniejsze czy większe kontrowersje społeczeństwo zainteresowało się kwestiami dziwnych skrótów na etykietach, kontrowersyjnymi barwnikami czy w ogóle sposobami, w jakie otrzymuje się produkty spożywcze.

Jak się można domyślać, najgoręcej jest w USA, gdzie „chemia” w jedzeniu jest znacznie lżej regulowana niż chociażby w UE. Głównym więc symbolem tego ruchu jest osoba Roberta F. Kennedy’ego Jr.

Jednak my w UE, według „Financial Times”, mamy również powody do dumy: „Tymczasem rządy nigdy nie interweniowały, aby wspierać diety roślinne w taki sposób, jak w przypadku samochodów elektrycznych. Sprawiły nawet, że żywność wegańska stała się mniej atrakcyjna. W Europie mleko owsiane musi być legalnie sprzedawane jako ‘napój owsiany’”. To chyba jeden z nielicznych momentów w 2025 roku, kiedy można się bezwstydnie radować z prawa Unii Europejskiej. Także z nieudolności systemów UE. Wyobraźmy sobie, jakby atak na mięso czy nabiał był tak silny, co na węgiel i samochody spalinowe.

Dlaczego rolnicy protestują

Dlaczego rolnicy protestują? Wyjaśniamy główne postulaty polskich rolników

Koniec wege? Wzlot i upadek weganizmu – analiza Miesięcznika Katolickiego "w-Akcji"

6. Za mało białka

Z tym ruchem również związany jest ruch białka. Żyjąc warzywami i produktami wege nie będziemy się wyrabiać z odpowiednią ilością białka. Nawet z pomocą dużej ilości ciężkostrawnych grochów, soi czy orzechów będzie nam… no właśnie, ciężko. Tym bardziej, jeśli zależy nam na budowaniu tkanki mięśniowej.

Być może paradoksalnie, bo również przez pandemię Covid-19, kultura sportu złapała nowy dech w płuca. Ma to oczywiście swoje negatywne strony – przede wszystkim wzrost popularności sterydów wśród młodych mężczyzn. Większość z nich jednak dalej nie bierze sterydów, ale ma za to duże zapotrzebowanie na białko. Oni, pomimo jajek i mięs, i tak dalej potrzebują białko suplementować.

Pojawiła się więc w ostatnich latach fala produktów wysokobiałkowych („protein”). Jednym z najważniejszych fundamentów tej fali są nie pomidory czy awokado, ale nabiał. Produkty z oznaczeniem „protein” są więc bardziej atrakcyjne dla budujących mięśnie, ale i bardziej oczywiste w swej korzyści dla zwykłego konsumenta niż produkty „vegan”.

7. Sprzecznie z ciałopozytywnością

Jeszcze na krótko trzeba wspomnieć o jeszcze innym stylu życia, który promowany był w ostatnich latach przez lewicę, a który stanął w sprzeczności z weganizmem – ciałopozytywność. Ciałopozytywność, czyli w praktyce sprytnie zmieszano ze sobą akceptację różnorodności typów budowy ciała człowieka i akceptację otyłości. Bardzo sprytnie, bo nikt nie obnażył intrygi takim prostym zdaniem odpowiednio wcześnie, przez co kłótnie i kontrowersje ciągnęły się przez lata.

Jednak i nie sprytnie, bo zdaje się, zaszkodzono promocji weganizmu. Powstaje więc pytanie – czy to jest w końcu przyzwolenie, by jeść, co się chce, bez przejmowania się zdrowiem i sylwetką (i jeszcze trzeba się tym dumnie chwalić), czy można jeść tylko to, co nie szkodzi planecie (i również się tym zachwalać)?

wegetarianizm w Polsce

Mięso trzeba jeść, a wegetarianie są nieatrakcyjni – czyli jak wygląda konsumpcja mięsa i wegetarianizm w Polsce

Koniec wege? Wzlot i upadek weganizmu – analiza Miesięcznika Katolickiego "w-Akcji"

Zmęczenie radykalną lewicą Zachodu

Podsumowując, jest wiele powodów, dlaczego weganizm przegrał. Ambicje, by większość świata porzuciła, czy też została wprost zmuszona do porzucenia produktów odzwierzęcych, były od początku zbyt optymistyczne. A spora część ludzkości nie dość, że chce mieć wybór w tym, co je i chce się zdrowo odżywiać, to jeszcze jest zmęczona epoką „woke”.

Tak, epoka „woke” jest już raczej za nami (nawet osoby całkiem „woke” wolą wegetarianizm od weganizmu). Nie znaczy to oczywiście, że w pełni. Polska jest niestety trochę w tyle za takimi krajami Zachodu jak USA, gdzie konserwatyzm i centryzm przejmują główny nurt po ostrym przesyceniu „woke”. Jednym z najsmutniejszych przykładów na to jest oczywiście sprawa edukacji zdrowotnej. To jednak nie znaczy, że nie mamy nic do powiedzenia. Mamy wybór w kwestii swojego zdrowia i odżywiania się, tak samo jak wybór w wychowywaniu swoich dzieci.

Max Manasterski

Umowa UE Mercosur

Umowa UE Mercosur: co naprawdę oznacza dla polskiego rolnictwa i dobra wspólnego?

wAkcji24.pl | Ekonomia | Max Manasterski | Źródł0: Miesięcznik Katolicki „w-Akcji” nr 10/2025  |  Ilustracja: Ideogram | 6.11.2025

Zielony niedowŁAD [Miesięcznik Katolicki w-Akcji]

Zmiany klimatyczne dotykają coraz większych obszarów naszej „błękitnej planety”. Są jednocześnie coraz dotkliwsze: duże wahania temperatur, pożary, powodzie, tajfuny, opady śniegu w miejscach gdzie do tej pory go nie widziano itd. Powód: gigantyczna emisja dwutlenku...

Fryderyk Kapinos: Zdrowa żywność to inwestycja w zdrowie

Poseł Fryderyk Kapinos był gościem Sudeckiego Forum Inicjatyw w Głuszycy, gdzie podzielił się swoimi spostrzeżeniami na temat ekologii i zdrowego stylu życia. W trakcie dyskusji wyjaśnił, dlaczego żywność ekologiczna jest lepsza od konwencjonalnej, jakie niesie...

Konferencja prasowa „Wokół Laudato Si’”. „Troska o środowisko jest integralną częścią naszej wiary”

Laudato Si. Czy troska o przyrodę to temat wyłącznie dla naukowców i ekologów? Kościół katolicki od lat przekonuje, że nie. Odpowiedzialność za stworzenie jest wpisana w samą istotę chrześcijańskiej wiary. Przypomniano o tym podczas konferencji „Wokół Laudato Si’ –...

Problem z odpadami na Dolnym Śląsku. Czy mieszkańców czekają podwyżki?

Mieszkańcy Dolnego Śląska nie mają szczęścia. Nie dość, że powódź, która nawiedziła ten region w 2024 roku pozostawiła po sobie mnóstwo odpadów, to w niektórych miejscach samorząd ma problem ze znalezieniem odbiorcy śmieci, w ramach procedury przetargowej. Na domiar...

Papież Leon XIV: wrześniowa intencja modlitewna o więź człowieka ze stworzeniem

Wrzesień 2025 roku papież Leon XIV poświęca tematowi szczególnie bliskiemu tradycji franciszkańskiej – relacji człowieka z całym stworzeniem. W swojej intencji modlitewnej Ojciec Święty zachęca wiernych, aby na nowo odkrywali współzależność między ludźmi a światem...

Smog letni – czym jest i dlaczego jest niebezpieczny?

Smog letni — to zjawisko, o którym zapominamy wraz z nadejściem słonecznych dni, choć w rzeczywistości lato przynosi jego własną, nie mniej groźną wersję. Smog letni, znany także jako smog fotochemiczny lub smog typu Los Angeles, powstaje latem w warunkach wysokiej...

Greenwashing po polsku: Nieładnie tak kłamać

„Greenwashing po polsku” nie jest już tylko publicystycznym frazesem. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów postawił pierwsze oficjalne zarzuty największym platformom handlowym i firmom kurierskim, które – kusząc konsumentów „zielonymi” sloganami – miały wprowadzać...

Walka z plastikiem: Enzymy na ratunek Stworzeniu

Plastikowe śmieci w oceanach i na wysypiskach wołają o pomoc całego stworzenia. Najnowsze odkrycia biotechnologów z lat 2024-2025 pokazują, że istnieje realna szansa, by dzięki specjalnie zaprojektowanym enzymom – tzw. plastikazom – zamknąć obieg PET, obniżyć koszty...

Las? To skomplikowane. Czy wiesz, gdzie spędzasz wakacje?

Wakacje, las, rzeka, namiot... To wizja bliska bardzo wielu z nas. Ale czym naprawdę jest las, przestrzeń wielu wakacyjnych marzeń? Las to pewien układ zależności pomiędzy światem roślinnym, zwierzęcym oraz czynnikami nieożywionymi, które razem stanowią niepodzielny i...

Wind Trees – sztuczne drzewa zamiast wiatraków? Produkują prąd, nie przeszkadzają ludziom i nie zabiją ptaków

Sztuczne drzewa, znane jako Wind Trees, to nowatorska alternatywa dla tradycyjnych turbin wiatrowych. Ciche, bezpieczne dla ptaków i estetyczne, mogą zrewolucjonizować miejską energetykę odnawialną.Sztuczne drzewa, znane jako Wind Trees, to nowatorska alternatywa dla...

Rewolucja BEV w Polsce: 94 275 samochodów całkowicie elektrycznych pod koniec maja 2025

BEV to dziś nie tylko trend – to realna rewolucja motoryzacyjna. Pod koniec maja 2025 r. po polskich drogach jeździło aż 94 275 osobowych i użytkowych samochodów całkowicie elektrycznych (BEV), co oznacza wzrost o 42 proc. rok do rokuDane z Licznika Elektromobilności...

Zielony rachunek: Europejczycy chcą klimatu, ale nie chcą za niego płacić. Polacy za rozsądkiem

Nowy raport European Survey 2025 obnaża rosnącą frustrację Europejczyków wobec kosztów transformacji energetycznej. Choć poparcie dla ochrony klimatu jest nadal wysokie, coraz więcej obywateli — szczególnie w Polsce — mówi wprost: chcemy czystej energii, ale bez...

Redukcja emisji metanu. Nowe zadanie Polski i Unii Europejskiej

Redukcja emisji metanu to nowe hasło, które chcą przyjąć Polska i cała Unia Europejska. Silny gaz cieplarniany, którego potencjał ocieplający przewyższa dwutlenek węgla nawet 84‑krotnie w pierwszych 20 latach, stanowi ryzyko dla obowiązującej polityki klimatycznej. W...

Bp Thomas J. Paprocki: Marihuana rekreacyjna? To nie jest dobra droga [Wywiad]

Czy używanie marihuany w celach rekreacyjnych może być moralnie obojętne? Czy legalność oznacza automatyczną akceptację? Na te pytania odpowiada Biskup Thomas J. Paprocki, ordynariusz diecezji Springfield w Illinois (USA).Słyszy się o marihuanie, papierosach,...

Powrót mleka: Jak tradycyjne mleko krowie odzyskuje pozycję w USA

Po dekadach spadków, mleko krowie w USA przeżywa renesans. Wzrost sprzedaży, innowacje produktowe i zmieniające się preferencje konsumentów sprawiają, że tradycyjne mleko wraca do łask, wypierając napoje roślinne z rynku.Po latach dominacji napojów roślinnych, takich...

183 tys. osób rocznie traci życie z powodu złej diety. Niebezpieczny zabójca na talerzu

183 tys. osób rocznie traci życie z powodu złej diety. Dlaczego? Cóż, na początku XX wieku technologia przetwarzania żywności osiągnęła znaczący przełom – naukowcom udało się przekształcić tani olej roślinny w produkt przypominający masło. Był on nie tylko znacznie...

Samochody elektryczne często płoną? Jaka jest prawda o pożarach EV?

Samochody elektryczne coraz częściej pojawiają się na naszych drogach i w dyskusjach o przyszłości motoryzacji. Wraz z rosnącą popularnością tych pojazdów pojawiają się również liczne pytania i wątpliwości, zwłaszcza dotyczące ich bezpieczeństwa. Jednym z najczęściej...

Czym są kąpiele leśne czyli shinrin-yoku? Wykąp się w lesie!

Zapach leśnej ściółki, smak świeżo zerwanych jagód, cisza przerywana szumem strumyka i świergotem ptaków, promienie słońca migoczące pośród liści i tworzące niezwykły spektakl cieni i świateł. Jednym słowem las. Las od zawsze fascynował człowieka. Był źródłem...

Greenwashing – iluzja zielonego kapitalizmu. Jak często „eko” jest ekologiczne?

W czasach narastającego kryzysu klimatycznego firmy coraz częściej sięgają po zieloną narrację, by zdobyć zaufanie klientów. Jednak za hasłami o „neutralności klimatycznej” i „opakowaniach z recyklingu” często kryje się zjawisko greenwashingu – marketingowego fałszu,...

Światowy Dzień Modlitw o Ochronę Świata Stworzonego. Znamy datę

Światowy Dzień Modlitw o Ochronę Świata Stworzonego to wyjątkowy czas refleksji, wdzięczności i zaangażowania w troskę o dzieło stworzenia. Ustanowiony przez papieża Franciszka, dzień ten przypomina, że świat, w którym żyjemy, nie jest wyłącznie zasobem do...