Ekologia w Akcji - żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna, czyli jaka?
Żywność ekologiczna – chwyt reklamowy czy rzeczywista wartość? Kiedy myślimy o zdrowiu swoim i naszych najbliższych chcemy dokonywać możliwie najlepszych wyborów, troską o dobrostan są podyktowane również nasze wybory żywieniowe, sięgamy wtedy często po produkty z oznaczeniem „eko”, „bio” lub „organic”. Czy jednak zawsze mamy wystarczająca wiedzę, aby rozumieć, czym są ekocertyfikaty, jakie kryteria powinien spełnić dany produkt, aby otrzymać certyfikację?
Ekologia po katolicku - żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna. Jak rozpoznać, czy mamy do czynienia ze zdrową żywnością czy chwytem marketingowym?
Składy produktów i zmieniające się przepisy stanowią dla konsumenta niezrozumiały labirynt, przez który mogą nam pomóc przejść właśnie certyfikaty. Każde z tych oznaczeń kieruje się ściśle określonymi zasadami, których celem jest wsparcie nas w dokonywaniu zakupów zgodnych z potrzebami i przekonaniami. Poprosiliśmy eksperta o wyjaśnienie czym kierować się przy zakupach żywności ekologicznej i na jakie certyfikaty warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
Ekologia po katolicku: Żywność ekologiczna pod lupą
Ekologia po katolicku - żywność ekologiczna
Ks. Zbigniew Kucharski - Przewodniczący Zespołu „Laudato si'” przy Radzie ds. Społecznych przy KEP:
Żywność ekologiczna to żywność uzyskiwana z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w systemie gospodarstwa ekologicznego. W takim rolnictwie nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu, dodatków do pasz, np. antybiotyków. Żywność ta powinna spełniać określone wymagania zawarte w obowiązujących przepisach rolniczych dla żywności powszechnego spożycia oraz dotyczących upraw i produkcji żywności ekologicznej. O żywności ekologicznej mówimy, kiedy:
– została wytworzona w optymalnych warunkach środowiskowych metodami, które utrzymane są w harmonii z przyrodą oraz wytworzona jest w gospodarstwach posiadających certyfikat;
– wytwarzana jest takimi metodami, które w jak największym stopniu pozwolą zachować naturalną wartość odżywczą;
– żywność ta jest wytwarzana bez konserwantów, sztucznych barwników i innych dodatków funkcjonalnych;
– do sprzedaży przekazywana jest przeważnie w opakowaniach szklanych (mleko, napoje).
Czym są znaki ekologiczne, które spotykamy na żywności?
Certyfikaty powstały w ostatnich dekadach XX wieku z powodu nieuczciwych producentów i dystrybutorów żywności, który sprzedawali zwykłą żywność jako organiczną. Gwarantują nam kupującym, że dany produkt jest ekologiczny. Pamiętajmy, że o tym, czy produkt jest naprawdę ekologiczny, nie świadczy jedynie sama nazwa. Wielu producentów stosuje nazwy z przedrostkiem “bio” zupełnie bezpodstawnie, w pierwszej kolejności poszukajmy certyfikatu ekologicznego, który powinien znaleźć się na opakowaniu, nie wystarczy samo “organiczny” czy “bio” w nazwie. Certyfikaty eko to przede wszystkim potwierdzenie czystości biologicznej produktu, co ważne każdy certyfikat możemy zawsze sprawdzić w jednostce certyfikującej.
Ekologia po katolicku - żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna. Certyfikaty na które możemy natknąć się przy zakupach
Unijne logo produkcji ekologicznej – „euroliść” – od 2010 roku na terenie Unii Europejskiej obowiązuje nowy, jednolity znak żywności ekologicznej. Obecność logo na dowolnym produkcie oznacza zgodność tego wyrobu z zasadami rolnictwa ekologicznego. Umieszczanie euroliścia na opakowaniu jest obowiązkowe w przypadku wszystkich pakowanych w UE produktów spożywczych, które są produkowane i sprzedawane jako produkty ekologiczne.
Bio-Siegel jest najpopularniejszym oznakowaniem rolnictwa ekologicznego w Niemczech, funkcjonuje od 2001 roku. Produkty oznaczone zielonym sześciokątem spełniają takie wymagania jak z unijnym ekoznakiem.
ECOCERT certyfikuje przede wszystkim żywność i produkty spożywcze, ale nie tylko. Na rynku możemy znaleźć także kosmetyki, detergenty, perfumy i tekstylia ze znakiem ECOCERT, jest szczególnie popularny we Francji. Znak Ecocert oznacza, m.in. że produkt zawiera minimum 95% składników ekologicznych.
Certyfikat BIO stosuje się go, gdy producent jest pod nadzorem Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji (PCBiC). Znak BIO potwierdza zgodność produktu z kryteriami rolnictwa ekologicznego. W zakresie certyfikacji jest ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt, zbiór naturalny, pszczelarstwo, produkty akwakultury i wodorosty morskie, a także przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz i drożdży.
Certyfikat EKO potwierdza, że dany produkt, czy wyrób spełnia bardzo rygorystyczne wymagania dotyczące ochrony środowiska. Jeśli zależy nam na tym, by wspierać ekologię swoimi wyborami produktowymi, warto zwracać uwagę właśnie na ten symbol na opakowaniu.
Jednostka certyfikująca AGRO BIO TEST to najbardziej doświadczona polska organizacja, która powstała w 1996 roku. Jest jednostką certyfikującą w rolnictwie ekologicznym. Nadając certyfikaty, stosuje wymogi międzynarodowe, pod ich nadzorem znajduje się ponad 2 500 podmiotów.
Jednym ze szczególnych certyfikatów ekologicznych ustanowionych przez Komisję Europejską i jednym z najbardziej rozpoznawalnych na całym świecie jest EU Ecolabel. Tym certyfikatem nagradzane są produkty i usługi realizujące wysokie standardy ekologiczne na każdym etapie działalności.
DEMETER to znak jakości żywności pochodzącej z gospodarstw biodynamicznych. To równocześnie najstarszy znak towarowy żywności produkowanej metodami ekologicznymi. W uprawie roślin nie wolno używać nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Do zwiększania żyzności gleby stosuje się nawozy organiczne i preparaty biodynamiczne.
Ekologia. Moda czy prawdziwy sposób na życie?
Ks. Zbigniew Kucharski - sekretarz zespołu Laudato Si w "Rozmowy w Akcji" - zobacz i wysłuchaj
Zapraszamy do obejrzenia pełnej rozmowy. Polub nasz kanał na Spotify